A fost o zi distractivă

Azi am luat micul dejun împreună cu John, prietenul meu englez și cu colega mea româncă. Nici nu a mai contat că veneam după 12 ore de muncă pe timpul de noapte, că timpul a trecut atât de repede și am ajuns să dezbatem subiecte din cele mai diferite. Am vorbit despre muzică, despre oameni, despre peștii mei și cel mai interesant subiect de departe, despre ornitorinci.

John este un om inteligent, dar pentru că nu a avut contact cu anumite subiecte, are anumite informații lipsă față de mine. Și mai mult de atât simt un pic că și sistemul lor educațional e de vină. Nu zic neapărat că ar fi al nostru mai cu moț, dar noi învățăm la școală câte puțin din fiecare, iar apoi avem timp să și aprofundăm. Nu știu exact cum e la ei sistemul de învățământ, dar John nu este singurul englez care îmi dă impresia că nu știe anumite lucruri pe care noi în România le considerăm elementare poate. Și mă refer aici la englezi care sunt totuși inteligenți, nu agramați, analfabeți sau din pătura socială joasă.

sursa foto: google images

sursa foto: google images

Așa se face că l-am învățat multe cuvinte pe John din diferite domenii, iar la rândul lui el mă învață engleza din mers. E dicționarul meu englez-englez și șoferul meu în ultima vreme, dar și un prieten așa cum nu am mai avut din copilărie. Așa bine ne-am împrietenit încât nici nu contează că are aproape dublul vârstei mele.

Cum stăteam de vorbă la masă, despre peștii mei din cele trei acvarii din cameră pe care le-am populat cu pești, am ajuns să discutăm despre ce fel de pești am în acvariu și în ce categorie s-ar încadra. Am pești care dau naștere puilor precum un mamifer. Nasc pui vii, dar nu-i hrănesc cu lapte din mamele, ceea ce nu completează definiția mamiferului așa cum o cunosc eu. Apoi el a adus în discuție ornitorincul care la fel ca peștii mei are un statut mai special, fiind un animal care depune ouă, dar totuși alăptează cumva puii.

Pornind de la această discuție John a început să caute informații despre ornitorinci. Așa am aflat cu toții noi informații:

  • Pluralul englezesc al ornitorincului este Platypussies, ceea ce-l face ușor obscen am impresia.
  • Masculul are un soi de ac cu venin pe care îl poate folosi pentru a ține departe prădătorii.
  • Femela nu are mameloane așa că puiul linge laptele de pe ea sub formă de transpirație.
  • În America oamenii au ornitorinci drept animale de companie. Cu ocazia asta am aflat că unii oameni au ca animale de companie sconcșii și că asta este permis în anumite state americane și chiar în Germania.

Apoi i-am explicat lui John că un desen animat m-a învățat de fapt că ornitorincii sunt animale de companie în America. Perry ornitorincul, din desenul animat Phineas și Ferb este un personaj animat foarte iubit de copiii din întreaga lume și chiar de către adulți, dacă mă puneți cel puțin pe mine la socoteală.

Ziua a continuat cu niște lecții de română pentru John. Cu niște jocuri de cuvinte asemănătoare ca pronunție de cele din engleză. M-am distrat copios cu Elena pe seama lui John și pe accentul lui britanic pus pe orice cuvânt din limba română. Nici el nu s-a arătat deranjat de lecția de română, deși nu are vreun scop în a o învăța.

A fost o zi foarte interesantă, cu încă și mai multe momente distractive. Și pentru că după râs vine cumva plâns, oboseala m-a ajuns la un moment dat. Deși nu am reușit să dorm mai mult de o oră, pentru că a trebuit să plec iar la serviciu, nu am regretat nimic din ziua asta. La cât mai multe ca asta zic…

 

 

 

 

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: