Este Monopoly cel mai bun joc de masa din toate timpurile?

În ultimii trei ani am avut ocazia să joc din nou jocul Monopoly, un joc care mi-a marcat o mică parte din copilăria mea. Am descoperit acest joc la țară, în compania unor prieteni ceva mai mari decât mine. Eram folosit drept rezervă, așa că puteam juca în mare parte numai atunci când unul din băieții mai mari din grup lipsea și atunci eram introdus eu în joc ca să iasă numărul de participanți. Țin minte că am petrecut într-o zi mai mult de 11 ore jucând acest joc în casa acelor prieteni, timp în care afară a plouat torențial iar bunicul mă căutase disperat și ud leoarcă, inclusiv în pădurea de la vreo doi kilometri distanță de casă, inclusiv pe unde știa sau credea că m-aș fi putut adăposti de ploaia torențială care durase neobișnuit de mult. Dar jocul de Monopoly m-a ținut în fața acelei table cu pioni, proprietăți și dolari, mai mult decât era cazul. Culmea e că am jucat toată ziua fix același joc și nimeni nu părea că reușește să-și învingă concurența în afaceri…

Cine mai joacă Monopoly încă?

Monopoly by Parker Brothers

Monopoly by Parker Brothers

Revenind la jocul de Monopoly din zilele noastre, am impresia că încă este un joc în mare vogă, dat fiind faptul că de fiecare dată când apare un desen animat nou sau un film care vinde bine în box office, Monopoly lansează deasemenea ediția specialăa jocului, pe tema filmului sau desenului animat. Iată numai câteva dintre exemplele pe care le-am constatat în ultima perioadă și care se găsesc cam în orice magazin de jucării din țară și inclusiv în marele mall online emag.ro:

Dacă încă mai este cineva care nu a auzit de Monopoly sau poate a auzit dar nu a jucat, este bine de știut că acest joc a apărut în anul 1903 în Statele Unite ale Americii și a fost pubicat de frații Parker în versiunea curentă în anul 1935. De atunci oamenii se tot joacă acest joc, aleargă cu pionul pe o tablă de joc, marcată cu 40 de pătrățele, reprezentând proprietăți, instituții sau furnizori ai unei societăți. De fiecare dată când un jucător cumpără toate proprietățile de aceeași culoare se numește că a realizat Monopoly și poate începe să investească în construirea de case și hoteluri. După ce a reușit să investească banii în case și hoteluri, începe să câștige bani buni din închirierea lor, celorlalți jucători care în urma mutării pionului ajung pe proprietatea acestuia. Sumele de închiriere diferă, așa că diferențele între bugetele fiecărui jucător se înregistrează rapid. Fiecare jucător are un buget de start de 2000 de dolari sau în funcție de regulile casei stabilite de la început și respectate de toți jucătorii. Jucătorii pot negocia între ei și tranzacționa proprietățile, în acest sens neexistând nicio restricție din câte știu eu. Poți tranzacționa și negocia pe minus sau pe plus, în funcție de interesele tale, de bugetul disponibil și de ce nu de alianțele făcute cu ceilalți jucători. Jocul este unul foarte antrenant, cu un mare avantaj si dezavantaj în același timp: durează mult! (uneori prea mult, o singură sesiune putând să se termine chiar și după câteva ore bune de joc, după câteva zile, sau la mica înțelegere, atunci când toți jucătorii sunt suficient de puternici și nu se întâmplă nimic deosebit câteva ore la rând)

Monopoly este jocul pe care încă îmi place să-l joc dar nu prea am cu cine. Ultima dată când l-am jucat în mai mult de doi jucători a fost acum trei ani cu prietenul John din România. Acum două săptămâni l-am jucat din nou cu prietenul John din Anglia, dar de data asta cu doi oponenți virtuali și în varianta electronică, pe laptop.

Cu toate astea mie mi se pare Monopoly cel mai bun joc de masă din toate timpurile și am jucat și eu câteva la viața mea! (cele de noroc jucate cu bani reali nu intră în calcul pentru afirmația de mai sus)

Voi ce părere aveți despre acest joc?

 

Comment ( 1 )

  1. ReplyMihaeladm

    Eu sunt una din raritatile care nu au jucat niciodata Monopoly. Desi intuitia imi spune ca mi-ar placea sa-l joc, in varianta clasica, fara derivatiile de ultima ora inspirate de Hollywood de care spui tu (si despre care nici nu stiam ca exista). Dar daca as juca vreodata Monopoly ar trebui sa fie in real life, nu contra unor jucatori virtuali. Where's the fun in this ? Ideea cu jocurile astea parca era socializarea , ideea cu cele virtuale nu prea stiu care e, dar sigur n-am apetenta si motivatie pt ele.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: