Uimitoarea insulă Jersey

Dacă nu ai auzit încă de insula Jersey nu este cazul să te panichezi. Sunt prea multe persoane care nu au auzit de ea până în momentul când au ajuns acolo. Eu sunt una dintre acele persoane.

Totul a început prin primăvara anului 2015 când m-am simțit inutil pe pământ românesc. Condiția socială în care mă aflam m-a împins să descopăr lucruri noi și astfel am intrat în febra emigrării. Aș fi plecat oriunde numai să schimb ceva. Prima oportunitate a fost Spania. Dar eu îmi doream să merg undeva unde să pot vorbi engleza ca a doua limbă, nu ca limbă intermediară. A doua opțiune a fost Jersey, despre care aveam să aflu mai târziu că este o insulă mică aflată în Canalul Mânecii sau English Channel. Tot mai târziu aveam să aflu și faptul că un om a plecat de pe insulă cu o impresie deosebită. A ajuns în Statele Unite și a pus bazele unui nou oraș care poartă azi numele de New Jersey. Deci nu este o simplă coincidență în faptul că mulți oameni încurcă localizarea pe hartă a acestor două orașe sau că pur și simplu le cred unul și același.

EnglishChannel

După cum se poate observa în imaginea de mai sus, Jersey se află mai aproape de Franța decât de Anglia. Cu toate acestea pe insulă se vorbește în mod oficial Engleza, limba lor  fiind de altfel Jerry, dar fiind cunoscută și vorbită de mai puțin de 2000 de oameni. Asta înseamnă aproximativ 2% din totalul populației care a trecut ușor de 100 000 cu „ajutorul” imigranților.

Descoperă insula Jersey dintre Franța și Marea Britanie – Anglia

Din Nordul și Nord-Estul insulei Jersey se poate vedea Franța aflată la mai puțin de 30 de km distanță. În Nord-Vest se poate zări insula Guernsey aflată la tot atâția km. Ar mai fi două insule în imediata apropiere dar sunt atât de mici încât nici nu apar pe hărți. De fapt nici Jersey nu apare decât pe hărțile detaliate. În mod obișnuit Jersey este o insulă care nu are mai mult de 20 de km pe lungimea de la Vest la Est și probabil nu mai mult de 12 km pe lungimea Nord-Sud.

jersey

Ca să ajung pe insulă am avut nevoie să zbor cu avionul până în Londra să schimb avionul dar și aeroportul pentru a lua mai apoi ruta directă Londra-Jersey. Să tot fie cam 161 de km între uscatul Marii Britanii și Jersey. De fapt Jersey nu face parte din Marea Britanie, dar are câteva legături diplomatice, iar în cazul în care este atacată, Marea Britanie ar trebui să o apere. Jersey dispune de un aeroport destinat traficului internațional. Majoritatea rutelor zboară însă în orașele din Anglia. Legăturile cu exteriorul se mai pot face numai pe mare iar pentru asta există câteva feriboturi care duc în Anglia, în Franța (ST. Malo) sau în Guernsey. Dacă nu ai mai zburat cu avionul poți citi despre prima mea experiență în aer aici.

Zborul din București până în Jersey cu escală la Londra, durează cam șase ore și jumătate (incluzând transferul cu autocarul de pe aeroportul Heathrow pe aeroportul Gatwick care de obicei nu este inclus în prețul de avion și costă 25 de lire). Ar fi cam 4 ore de pe Otopeni până pe Heathrow + o oră Heathrow-Gatwick + o oră și jumătate de îmbarcare + zbor Gatwick-Jersey.

Ar mai fi de știut că dacă mergi la muncă în Jersey e posibil să găsești destul de ușor chiar neștiind foarte multă engleză. Cunosc pe cineva care nu lega două cuvinte și mă știu și pe mine care nu eram prea coerent în vorbire. În Jersey fiecare casă declară câți oameni are, așa că nu poți sta prea mult timp la rudele de acolo fără ca proprietarul imobilului să te înregistreze în acte și să declare că locuiești acolo. Cu alte cuvinte ai nevoie de bani încă din prima săptămână iar chiriile sunt mari până la cer (după părerea unora). 400 de lire pe lună am plătit eu pentru o cameră și am avut baia la comun și pe partea de bucătărie a fost ceva improvizat. De obicei se plătește chiria la fiecare săptămână (cam 100 de lire) dar dacă te înțelegi cu proprietarul, îi poți plăti la lună. Mai e bine de știut că ei percep depozit, un fel de garanție că nu pleci fără să îi anunți sau că nu le devastezi casa. Depozitul în cazul meu a fost de 300 de lire pe care i-am luat înapoi în ultima zi de ședere pe insulă.

oameni din jersey

Referitor la mâncare pot spune că totul este scump și nu de cea mai bună calitate. Dacă vrei să economisești pe partea asta, trebuie să mănânci bine la serviciu (ei nu dau bonuri de masă dar majoritatea job-urilor îți oferă o masă caldă și cafea sau ceai la discreție. Nu îmi amintesc să fi văzut tonomate de cafea pe insulă).  Dacă nu reușești să mănânci la serviciu din varii motive (din punctul meu de vedere mâncarea lor e foarte proastă față de mâncarea românească), atunci ai face bine să te apuci să gătești acasă. Și aici fac o mare paranteză ca să înțelegeți cam cum stau prețurile pe rafturile lor:

1 liră = 6 lei

6 ouă = 2,5 lire

o pâine baghetă de cca 200g = 1,2 lire

4 ciocănele de pui = cca 3 lire

150g smântână = 1.2 lire

1kg cartofi = 1.2 lire

250g parizer polonez = cca 3 lire

200 g biscuiți = 1.2 lire

6 pere = 2.3 lire

1 litru ulei = 1.5 lire

2 litri suc Fanta/Coca Cola/Sprite/Tango = 2 lire

4 beri la doză 0,4l fiecare = cca 4 lire

1 pachet de țigări = cca 7 lire

1 l lapte de vacă de Jersey = 1.5 lire

un  pepene cca 3 kg = cca 3 lire

o ciocolată 100 g = 1 liră

o călătorie cu autobuzul = 1,5 lire sau 2 lire în funcție de traseul și rutele parcurse (50 lire abonament lunar și nelimitat pe toate traseele)

Mâncarea lor nu prea mi-a plăcut, dar ei se laudă cu laptele de vacă de Jersey și cartoful originar insulei Jersey Royals. Puteți citi câte ceva despre cele două ramuri reprezentative ale agriculturii  lor aici.

Acum că v-am dat câteva repere financiare, bănuiesc că ați prins ideea. Dacă mergeți la muncă în Jersey aveți nevoie de minimum 1200 de lire ca să acoperiți transportul, chiria+depozitul, mâncarea și transportul în prima lună sau până luați banii. De notat că fără cardul social de 75 de lire (plătiți o singură dată) nu puteți munci.

Sursă foto: www.snipview.com

Sursă foto: www.snipview.com

Schema angajării este în felul următor: Cauți de muncă pe site-uri, prin recomandări (cea mai bună soluție) prin prieteni dacă e cazul, prin aplicări cu CV-ul direct la companii (nu te poți angaja oriunde dacă nu ai cinci ani rezidență pe insulă, așa că probabil la spălat vase, cameristă, ospătar sau vânzător sunt joburile care la care vei avea mari șanse). Te angajezi și ceri de la angajator o scrisoare din care să reiasă că ești angajatul lor și că ai o adresă stabilă pe insulă. Cu scrisoarea asta mergi la banca căreia îi este destinată. (dacă scrisoarea este pentru NatWest și tu mergi la Barclays, Lloyd sau HBSC nu te bagă nimeni în seamă, deși informațiile din scrisoare sunt aceleași). Aici îți deschizi un cont pentru care nu plătești nimic. Nu ai taxe de întreținere card/cont, nu taxe și comisioane de retragere, depunere sau interogări sold. Totuși banca se alege cu niște bani de pe urma contului tău, dar tu nu vrei vedea sau simți asta, așa că nu e cazul să-ți bați capul cu chestii inutile. Banca îți dă apoi un SORT Code (un fel de IBAN dar e mai scurt) pe care i-l dai angajatorului ca să îți vireze banii.

În ziua de salariu ai banii în cont la prima oră (eu am avut cont la NatWest și la ora 4 dimineața mă bucuram să-mi verific contul online și să  văd banii acolo). Sunt o mulțime de ATM-uri pe insulă de unde poți scoate banii fără comision. Ei folosesc lire eliberate de statul Jersey, dar pe insulă circulă la fel de bine și lire provenite din Jersey sau lire englezești. (lire de pe alte teritorii UK eu nu am întalnit, dar probabil există). Ca bancnote folosesc cel mai des 20 de lire și o liră și mai sunt cele de 5, 10 și 50 care sunt ceva mai rar folosite. Cea de 50 este aproape fantomă. Am avut una singură în mână în patru luni pe insulă. Dar avem o mulțime de monede de folosit, multe dintre ele aproape inutile, pentru că le poți folosi doar când le adaugi peste o liră întreagă (nu prea ai ce cumpăra sub o liră în Jersey): 1 penny (sau „pi”), 2 pi, 5 pi, 10 pi, 50 pi, 1 liră sau qued, 2 lire (asta e destul de rară). Deci pentru o liră avem și monedă și bancnotă. Lirele din Jersey pot fi folosite în Guernsey dar nu pot fi folosite în UK. Când părăsiți insula asigurați-vă că aveți la voi numai lire englezești și nu lire din Jersey.

IMG_10082015_145029

De obicei hotelurile pun la dispziție angajaților proprii vile în apropierea hotelului sau camere în interiorul acestuia pentru a putea locui în ele pe perioada contractuală. Ei numesc asta „acomodation” și de cele mai multe ori trebuie să le plătim chirie. Chiria va fi mai mică decât dacă ne căutăm ceva pe cont propriu iar banii pe aceasta se opresc de obicei din  salariu. În acomodation există niște reguli impuse de conducere, dar se poate trăi cu ele și în plus sunt menite să mențină liniștea și buna dispoziție în interiorul acesteia.

Referitor la bani trebuie să spun că pentru est-europeni aceștia pot fi mulți sau puțini în funcție de modul de viață al fiecărui individ. Dacă mergi acolo pentru a economisi bani pe care să-i cheltuiești mai apoi în țara ta, atunci  ieșirile în oraș, la bere, la film sau la alte activități ce îți deschid buzunarul, trebuie limitate. Dacă ești fumător ar fi bine să ajungi pe insulă cu un cartuș de țigări care să-ți ajungă în primele două săptămâni. Economisești destul de mult în felul ăsta. Și dacă nu ești fumător poți lua un cartuș de țigări cu tine și îl poți vinde acolo, obținând astfel câteva lire profit. Așadar banii sunt limitați pe insulă în cazul în care vrei să economisești. Dacă vrei să ai viață socială bună, să ieși periodic în cluburi, să fumezi când ai chef și să bei cu fiecare ocazie, atunci banii vor fi ceva mai puțini pentru că și salariile pe care le dau ei imigranților fără 5 ani de rezidență sunt destul de mici, aproape de minimum pe economie.

IMG_08062015_162403

Contractele de muncă pornesc de la 6,78 lire pe oră (2015) și ajung până la 10 lire pe oră pentru cei ce nu au rezidență. Cât despre orele legale prevăzute unui job full time eu nu vă pot da detalii pentru că nu le cunosc. Personal am lucrat 42 de ore pe săptămână distribuite inegal în 6 zile pe săptămână. Ei lucrează de obicei țase zile și dau una singură liberă. Am cunoscut și oameni care aveau peste 50 de ore pe săptămână și sincer mi-aș fi dorit și eu să lucrez mai mult ca să câștig mai mult.

Sistemul medical nu știu exact cum funcționează pentru imigranți. Știu că după 6 luni petrecute pe insulă intri mai bine în drepturi, dar înainte de această perioadă nu știu cum stă treaba. Dar știu că și la ei se așteaptă cu orele pe culoarele spitalelor.

Pe insulă sunt câteva lanțuri de magazine tip supermarket din care poți cumpăra alimente sau obiecte. Ar fi Cost Cutter, Waitrose, Co-operative, Food-Hall. Acestea sunt cele mai importante și cele mai răspândite. Se mai găsesc și buticuri mai mici dar sunt destul de rare. Centrul administrativ al insulei este destul de activ și populat. Acolo în St Hellier sunt clădirile mai înalte, cele mai multe pline de birouri. În această zonă sunt terase și magazine de tot felul la discreție. Tot aici se găsește și Liberation Bus Station, autogara de unde pleacă autobuzele de transport în comun către mai toate punctele insulei. Prețul unei călătorii este de 2 lire și de obicei se plătește direct la șoferul de autobuz. Mai sunt abonamentele săptămânale de cca 20 de lire sau lunare de 50 de lire. Mai multe despre transportul în comun în Jersey puteți citi aici.

Jersey este o insulă foarte verde. Flora este una foarte diversificată și prezentă, ceea ce nu se poate spune despre faună. Despre cât de mult iubesc jersyenii iarba și verdeața am scris aici. Despre parcurile lor destul de frumos amenajate am scris câte ceva aici. Florile și aranjamentele florale sunt pretutindeni pe insulă. Probabil dacă veți deschide toate articolele pe care le-am scris despre această insulă, veți vedea flori în mai toate imaginile surprinse. Plimbările la pas sau cu bicicleta se pot face prin pădure sau pe țărmul insulei, fie că facem asta printre stânci, fie că facem asta pe plaje. Am scris câte ceva despre coasta vestică a insulei Jersey aici.

IMG_02062015_165725

Oamenii din Jersey mi se par super calmi. Cei din trafic nu par să se grăbească nicăieri și nu par să se grăbească niciodată. Nici la magazine nu sunt cei mai activi oameni și nici în alte împrejurări nu am văzut oameni grăbindu-se. Asta nu înseamnă că nu sunt activi. Un articol despre câteva tiuri de oameni pe care îi poți întâlni în Jersey am scris aici.

Chiar dacă este o insulă mică, asta nu înseamnă că evenimentele lipsesc. Ei obișnuiesc să fie foarte activi pe zona asta de entertaiment. Fac lucruri destul de diferite, unele chiar fără a ține cont de vremea de afară. Astfel în patru luni și  jumătate, am putut asista la curse de mașini, de carturi, de motociclete, de biciclete, maratoane, concerte, street dancing, expoziții, galerii de artă, mini recitaluri, competiții sportive nonformale, etc. Mai mult de atât ei profită de toate suprafețele de care dispun. Plaje, stânci, păduri, pășuni, asfalt, etc pentru a organiza aceste competiții sau evenimente. Despre expoziția de mașini din Jersey am scris aici, iar despre ce se mai poate vedea pe insulă am scris aici.

IMG_07062015_104558

Sigur că istoria insulei nu este una de trecut cu vederea. fiind foarte aproape de țărmul de Vest al Franței și nu foarte departe de Anglia, inusla Jersey ar fi putut reprezenta o bună bază strategică pentru francezi, englezi, nemți sau alte popoare cuceritoare în goana lor pentru ocuparea unor noi teritorii. Așa se face că toți au lăsat câte ceva pe insulă. Sute de obiective turistice cu înalt caracter istoric sunt protejate prin lege și pot fi admirate de turiști. Tunuri, turnuri de apărare, castele, fortificații, ziduri sau tuneluri, toate acestea poartă o încărcătură istorică deosebită, pe care, un turist pasionat de istorie, nu le poate trece cu vederea. Castelul Elizabeta poate fi vizitat pe jos atunci când oceanul este la reflux, la fel ca alte câteva construcții de acest gen de pe insulă. Castelul Gorey oferă o priveliște superbă până pe coasta vestică a Franței. Ruinele castelului Grosney sunt și ele dovezile rămase în picioare ale istoriei tumultoase de care a avut parte insula Jersey. Zecile de turnuri de apărare care înconjoară insula, par să păzească în continuare locuitorii din Jersey. Tunurile încastrate în stânci sau pe culmile acestora îți dau fiori când te gândești că au capacitatea să producă dezastru. Tunelurile de război denumite  sugestiv Jersey War Tunnels sunt moștenirea lăsată de nemți pe insulă. Probabil cea mai de preț moștenire lăsată de aceștia. Se află aproape de mijlocul geografic al insulei și este obiectivul turistic cel mai vizitat. Aflat între păduri te introduce într-o stare de tensiune, mai ales atunci când este dublată de mesajele inscripționate pe plăci imense de fier, ruginite și bătute de vreme.

IMG_21072015_191650

Pe insulă există și câteva rezervații unde își desfășoară activitatea animale și păsări protejate  prin lege. Există însă și Durell Wildlife Park, un loc care este mai mult decât o grădină zoologică. Chiar dacă insula Jersey nu găzduiește foarte multe animale sălbatice, tot reușești să vezi din când în când câte o cârtiță (dacă ai noroc așa ca mine), o șopârlă, un arici, sau niște iepuri (ăștia chiar fac legea pe insulă) sau una dintre zecile de specii de păsări, precum fazani, pescăruși rațe, ciori, mierle, coțofene sau alte păsări pe care nu am reușit să le identific.

IMG_21072015_193800

Am mai văzut pe insulă și câteva lacuri. Nu sunt prea multe și nici întinderea lor nu este prea mare. Iar câteva dintre ele sunt chiar rezervoare de apă dulce destinate consumului de apă potabilă. Din câte am văzut, se poate pescui în aceste lacuri și desigur că localnicii mai pescuiesc în ocean.

Nu vreau să uit să vă amintesc și de biblioteca din Jersey. este cea mai frumoasă bibliotecă pe care am văzut-o vreodată. I-am dedicat un articol mai detaliat aici, dar nu mă pot abține să nu spun că este un loc superb. Iar eu nu sunt cel mai împătimit cititor, asta ca să vă dați seama cât de mult m-a impresionat.

Iar la capitolul have fun, trebuie să amintesc că în Jersey viața de noapte se termină devreme, cam pe la ora la care începe la noi în România viața de noapte. Dacă noi abia începem să ne încălzim pe la ora 12:30, ei bine la ei acea oră înseamnă apropierea finalului petrecerii. Nu prea mai vezi club deschis după ora 02:00 și insula toată cam doarme până în zori. Chiar și sediul principal al poliției, unde cu greu îți răspunde cineva la ușă, chiar dacă ai insistat mai bine de 15 minute. Cluburi au destule pe insulă și o chestie care mie mi-a plăcut dar m-a și uimit în același timp, este aceea că trebuie să fumezi în afara clubului, dar de băut nu ai voie să bei decât înăuntru. So alcohol indoor, not outdoor, Cigaretes outdoor, not indoor.

IMG_08062015_162552

Un lucru foarte important pentru cei ce vin pe insula și constată că nu au prea multe obiecte la îndemână. În Jersey se  organizează evenimente Car Boot (vânzare din mașină) de unde puteți cumpăra obiecte second hand la prețuri de nimic. Puteți achiziționa de la haine până la tacâmuri aproape orice. Fie că este vorma despre servicii, alimente, articole sportive, haine, lucruri necesare într-o bucătărie, într-o casă sau într-0 curte. Cu puțin noroc găsești și biciclete sau scutere. Aceste evenimente au loc o dată pe săptămână sau mai rar în diferite puncte de pe insulă. Dar există și magazine de unde poți cumpăra astfel de articole diverse, chiar și mobilier. Se numesc magazine tip  charity și încasările acestora merg către diferite cauze (cancer, parkinson, autism, etc). Și încă un pont. Dacă la plecarea de pe insulă ai lucruri de care vrei să scapi fără să le arunci, le poți duce în astfel de magazine de charity dacă nu ai cui să le dai. Eu așa am făcut.

IMG_06062015_132256

Dacă mai este vreun subiect pe care ați dori să-l scot în evidență, nu ezitați să mil amintiți printr-un comentariu la acest articol sau la celelalte articole despre Jersey. Probabil am să vă răspund cu plăcerea caracteristică momentului când vorbesc despre insula Jersey.

Comments ( 2 )

  1. ReplyMadalin

    Foarte interesat articolul tau, o sa imi fac timp sa imi petrec cateva zile pe insula. Nu stiu de ce zici ca viata e scumpa in UK, toata lumea zice ca viata in bucuresti e scumpa, viata in londra e scumpa, viata peste tot e scumpa.....bla bla bla bla.... In UK(ca si in alte tari straine), chiar si cu salariul minim pe economie, tot iti permiti sa iti faci concediu undeva, sa iti iei masina, sa faci plinul la masina in fiecare saptamana, sa pui si niste bani deoparte. Pe cand in Romania nu-ti permiti sa treci strada,sau sa te duci la un wc public. o paine= 1 lira = 6 lei de ce faci comparatia asta? doar ptr ca lira e mai scumpa? euro e mai mic dar la fel faceti. hai sa facem altfel: o paine= 1 lira= 1 euro= 1 leu sa faca statul roman cum e in UK, sa dai o lira si 11 penny pe un litru de benzina(un leu si 11 bani), 75 pi pe 6 rosii(75 bani), 49 pi(49 bani) pe un castravete din ala mare(infoliat),si iti zic eu ca se intorc multi romani acasa in romania. Dar la cum sunt preturile acum in romania, statul ar trebui sa ofere salariul minim pe economie undeva la cel putin 2000-2500 lei net. Asa cum ti-am zis si pe facebook, lasa romania si treci inapoi in UK. Tot mai multe cunostinte vin in Anglia, apoi vedeam unde mai emigram :)))

  2. ReplyFlorea Dragomir

    http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Jersey

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: