Vacile lor nu au coarne

Mă uit zi de zi pe islazurile de aici din Jersey. Văd mereu aceleași văcuțe frumoase cu ugerele pline de lapte. Stau să le plesnească de cât lapte cară în ele și este abia amiază când trec eu pe lângă ele. Uneori descalec bicicleta și stau și le privesc câteva minute, încercând să îmi aduc aminte cât de frumos era când mergeam cu vacile pe deal la bunici la țară. Sigur, trecând peste partea cu trezitul dimineața devreme (aia era partea pe care o uram cel mai tare din ziua în care trebuia să mergem cu vacile la păscut).

Vaca de Jersey este vestită pentru laptele gustos pe care îl dă de pomană omului. Nu știu cum e acela direct de la sursă, dar cel care ajunge în magazine nu este cel mai bun pe care l-am băut vreodată. Am băut tipuri de lapte mult mai delicioase în România de la vaci „anonime”. Să mă ierte doamnele vaci că le-am spus anonime. Dar mă uit la vacile de Jersey și au un breton demn de showbizz-ul românesc. Am mai văzut așa pe la Anda Adam și dacă îmi storc puțin memoria, parcă și Eba avea așa ceva în varianta brunetă.

Sursa foto: facebook.com

Sursa foto: facebook.com

Nici caprele din Jersey nu au coarne!

Ei bine, astăzi am constatat ceva ce nu remarcasem până acum. Vestita vacă de Jersey este o bovină care nu are coarne. Probabil că mai sunt și alte rase de bovine cărora le lipsesc coarnele din dotare, dar acum că am remarcat asta, mi-am dat seama că de fapt nici caprele lor nu au coarne. Acum nu știu dacă și ele sunt rasă pură de Jersey, dar de vaci știu sigur că da.

Și dacă tot a venit vorba de elemente autentice ale insulei, pot spune că ceea ce numesc ei cartof jersyan supranumit de fapt Jersey Royals, nu mi se pare altceva mai mult decât un banal cartof. Dar asta nu îi împiedică deloc să-l vândă la suprapreț sub pretextul că are un gust deosebit și că este autentic.

Și uite așa ne arată o insulă mică precum Jersey, cum se pot face bani buni din niște mituri despre agricultură. Și când te gândești că ei nu au suprafață arabilă (probabil) nici măcar 1% din cât are România, îți vine și mai mult să îi lauzi pe cei cu ideile strălucite.

Comments ( 5 )

 1. ReplyMihaeladm

  si vacile sunt roscate acolo ?!?!?! ca parca spuneai de vaci bicolore. Deja devine dubios, prea multi roscovani si roscovane prin Jersey. Si oamenii sunt asa ?

 2. ReplyAdrian Rotaru

  Nam zis eu nimic de bicolore. Da-mi dovada ca sa te cred!

  • ReplyMihaeladm

   pai nu aici, dar ai zis ca au vaci "patate" precum caii "patati", si am si dovada pe undeva. Vorbesc eu fara dovezi ? Sau fara sa cer dovezi ? :)

 3. ReplyMihaeladm

  azi am aflat, cu totul intamplator, ca vacilor cu pete bicolore in engleza li se spune piebald. Si mi-am amintit de faza asta cu "vacile jersiene nu au coarne". Trista chestie, desi eu pana anul trecut nici macar nu stiam ca vacile AU coarne. Dar de atunci am ajuns sa si cumpar drept cadou un corn slefuit si incrustat de vaca, din care cavalerii de altadata obisnuiau sa bea cica, si acum tocmai am realizat ca deci in Jersey ori nu exista cavaleri, ori exista doar cavaleri care beau ceai, din moment ce vacile acolo nu au coarne. Cum sa nu ma intristeze asa concluzie? :)

 4. cheap football shirts replica

  cheap football shirts replica Pretty nice post. Thank you so much!

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: